GFTAC. Tècniques avançades en E.R.

Crònica feta per l’Irene, membre del GFTAC.

Els dies 9, 10, 11 i 12 d’octubre de 2010 el GFTAC es torna a reunir a Vilanova de Meià com fa ja quasi un any amb el Pelut i l’Ester Ollé.

Vilanova de Meià, un paradís de roca calcària amb parets orientades al sud-oest i resguardades dels vent del nord, on es pot practicar totes les modalitats d’escalada, per tots els públics i per tots els gustos, esportiva, clàssica, artificial… Aquesta zona s’ha convertit en un referent nacional i internacional.

La idea inicial era recorrer varies zones d’escalada del Montsec, però és la meteo la que fa que muntem CB a aquesta zona i aprofitem varis sectors per fer pràctiques.

L’objectiu d’aquesta estada és practicar tots els coneixements adquirits fins ara i perfeccionar-los per poder afrontar en artificial, escalades de dificultat considerable.

Ens acompanya Ferran Martinez i Jorge Valle, membre del Plan Nacional de Tecnificación de Alpinismo (PNTD).

Dissabte dia 9

Ens reunim a les 9 al parquing de la paret de Zaratustra, preparem la ferralla i ens dirigim al sector central de La Cúpula – Pilar del Segre.

Imatge treta d’aquí

El temps ens acompanya lo just per fer l’activitat, la qual consisteix en escollir una via sense saber el grau i fer-la amb tots els recursos d’artificial que disposem. Les vies es reparteixen de la següent manera:

 • Irene Artuñedo / 9* Tros de soca. (Xevi). 7b+ (1 parabolt serrat)
 • Mireia Mateu / 11* Variant de lemigrant
 • Esther Casals / 11* Variant de lemigrant enllaçant la 13* Projecte Kim.
 • Laia Acero/ 6* Rei del mambo.( Ortega, Pato, Moreno i cia) 7b i 8* La llima del 4. (Moreno). 7c+
 • Núria Gironès 8* La llima del 4 . (Moreno). 7c+
 • Montserrat Serral / 6* Rei del mambo.(Ortega, Pato, Moreno i cia) 7b i 8* La llima del 4.(Moreno). 7c+
 • Glòria Serral 6* Rei del mambo.(Ortega, Pato, Moreno i cia) 7b i 8* La llima del 4. (Moreno). 7c+

Després de desmontar les vies fem un petit taller sobre com utilitzar els gantxos i com pujar als últims graons dels estreps per superar pasos llargs.

Per aprofitar el dia i posar en pràctica mètodes de il·luminació a l’escalada nocturna, ens repartim en dos grups. La Mireia, la Glòria, la Esther, la Montserrat i el Ferran van a fer esportiva al Contrafort de la Roca dels Arcs, mentres la Núria G., la Irene i en Jorge van a fer la Txubascos Bascos, 100m V+ en modo sprint aconseguint que la foscor només els hi agafi al descens en ràpel amb la llum dels frontals.

Diumenge dia 10

La pluja ens acompanya a intervals mentres fem les pràctiques al Pas Nou – Pilar del Segre. Sota la bauma busquem línies per equipar i progresar en artificial, sortint un flanqueig a peu de la Gravity Zero, on i amb precarietat, la Montserrat i la Berta dominen al límit l’artificial i els ganxejos.

La Berta fens passos d’artificial

Després fem dos grups i fem un taller fins que la llum del sol ens abandona. Treballem les reunions i conceptes bàsics d’autorescat, transmisió de forces, nusos i ascens i descens d‘un ferit.


En Jorge ensenyant-nos teoria

Dilluns dia 11

Decidim posar en pràctica els últims aprenentatges a La Cova dels Valents – Contrafort de la Roca dels Arcs. Aquí surten totes les nostres armes, ganxejos, pitons, falquetes, flors de pitons, tascons i friends posats a caldo. Probem la ferralla, estirem, ens arrepenjem, un peu mica en mica, saltem sobre ells, pasem el pes d’un seguro a l’altre, de vegades amb precarietat, d’altres amb total confiança. Pas a pas, fins que asolim la via.

 • “Sense Nom” 20m A1/ Núria G. i Montserrat
 • 10. Chef Luís 15m Ae / Irene i Esther
 • 11. ¿? Primer llarg 17m Ae / Montserrat i Núria G.
 • 13. P.A.2 15m 7b (Ae) / Laia, Berta i Montserrat
 • 14. P.A.3 15m 7b (Ae) / Irene i Esther
 • 15. sortida a la 14. Si plou no et mulles 20m Ae / Glòria i Mireia
 • 11. ¿? 35m Ae / Mireia i Glòria

La Glòria i la Mireia tanquen la sessió amb una demostració d’escalada d’artificial equipat nocturna a resguard del cel estelat que treu el cap fora de la cova, mentres en Ferran i en Jorge ens fan una demostració de com dormir o descansar en una repisa.

Dimarts dia 12

Ens aixequem amb la pluja i les parets són molles. El día havia de ser bó i les parets seques, per això la nit anterior vem decidir cordades i vies per acabar l’estada posant totes les pràctiques en una activitat, però no pot ser.

Aprofitem llavors el día per enllestir temes pendents sobre el nostre blog, samarretes, dossier de presentació i sponsors.

Fins aviat!!

Anuncis

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: