Cresta Pa de Sucre

panoramica04

Divendres tarda marxem el Tino i jo cap a Cavallers per fer la cresta Pa de Sucre. Fem bivac al pàrking, trobem força gent i uns quants d’ells també fent bivac. Passem una nit tranquil·la.

Dissabte ens costa llevar-nos, acabem començant a caminar a les 8h. un pel tard. L’aproximació fins a peu de cresta la marquen de 3 hores. El camí es molt agradable de fer, va pujant poc a poc i es fa disfruton, el paisatge increïble!

Dades de la cresta

Dificultat: D (varis passos de IV)

Desnivell: 903m

Horari: de la presa de Cavallers a peu de cresta 3h. De cresta 5h. De descens 2,5h.

Material: dues cordes dobles, bagues, friends mitjans 0,3, 0,5 un del 2 i fissurers petits i mitjans. Peus de gat opcional. (el material descrit és el que vam utilitzar).

L’aproximació: agafarem el camí que surt per la dreta (mirant cap al refu) de l’Estany de Cavallers (1.781 m) i anirem pujant per el camí senyalitzat amb estaques grogues fins gairebé al refugi Ventosa i Calvell a 2.220 m (1,5 o 2h.). Agafarem el camí que tomba (cota 2.178 m) cap a l’esquerra direcció nord-oest seguint el corriol fins arribar a l’Estany de Travessani (2.266 m) i seguirem a mà esquerra (direcció oest). En direcció oest surt un camí que agafarem i ens portarà a l’Estany de Tumeneia de Baix (2.286 m) que vorejarem per la seva dreta i seguirem pujant direcció nord-oest. Anirem direcció al coll que ens portara a peu de cresta.

Ascensió per la cresta del Pa de Sucre (descripció aproximada)

A les 12:30h. comencem a escalar. Entrem directament per l’aresta per després passar a un xemeneia de III grau.

IMG_9502

En Tino als primer tramsde la cresta

Arribarem a un replà on trobem una instal·lació (2 pàrabolts amb anelles) per rapelar 10m. D’aquí passem per un tram de cresta horitzontal però esmolat que ens deixara a un coll (possible escapatòria). D’aquí nosaltres vam pujar per una xemeneia molt fàcil que ens va portar a dalt l’agulla. A la dreta d’aquesta xemeneia hi ha un altre possible camí, on vam trobar un tasco en una fissura. Aquest segon camí (que vam provar) trobo que era més difícil, i total sembla ser que les dues variants van a petar al mateix lloc. Un cop a l’agulla trobem una instal·lació de ràpel, 15m.

IMG_9508

Nosaltres vam pujar per la xemeneia
que es veu al centre de la fotografia

Un cop al coll atacarem l’agulla per la seva dreta que ens porta a un replà molt còmode. D’aquest replà seguirem per la fissura de la dreta on trobarem un pitó (pas de IV) i que ens portarà a un segon replà. Des d’aquí pujarem a un tercer replà per una bavaresa (pas de IV). Continuarem cap a l’esquerra fins al cim de l’agulla. Destreparem fins al coll i agafarem la segona xemeneia (pas de III) fins al cim del Tumeneia. Baixem del cim pel camí més fàcil pel cantó dret fins que ens trobem amb una nova agulla. La voregem per la seva dreta fins a arribar a un petit coll. Des d’allà atacarem l’agulla pel fil. Un cop a dalt l’agulla vam desgrimpar per l’altra cantó per una placa un pel fina fins a trobar una instal·lació de ràpel (un tasco i varis cordinos) de 25m, que ens deixarà a la Bretxa Pauss.

IMG_9521

Passos de IV

Des d’aquí, farem l’ascensió al Pa de Sucre per el camí més fàcil (passos de II) que surt una mica per la dreta i que ens anirà conduint fins al fil de l’aresta. A partí d’aquí el terreny es torna més vertical amb algun pas de IV amb bon canto. Per terreny ja més senzill arribarem a una bretxa molt característica. Amb tendència a l’esquerra ens trobarem una fissura vertical (passos de IV). El terreny es torna més senzill fins al cim del Pa de Sucre.

IMG_9534

Aresta del Pa de Sucre

IMG_9542

Foto al cim del Pa de Sucre

Descens

Nosaltres no vam trobar el ràpel que anomenava la ressenya que portàvem. Vam trobar un pedrot amb un cordino, segurament per allà havia rapelat algú. Vam reforçar el ràpel i vam baixar amb les dues cordes de 60m. Vam trobar una altra instal·lació, aquesta amb més cordinos i bagues, tornem a fer ràpel amb les dues cordes fins arribar a terra.

Descripció del descens de la ressenya que vam utilitzar

El descens del Pa de Sucre l’iniciem buscant el camí més senzill (tendència a anar cap a la dreta) fins que trobem una instal·lació molt precària de ràpel. Podem optar per fer-lo (10 metres) o desgrimpar el pas. Des d’aquí anem seguint el camí, relativament senzill però en ocasions realment molt exposat fins a la base d’una agulla granítica molt característica anomenada “El Mussol”. La voregem per l’esquerra també per terreny exposat fins al coll que separa el Pa de Sucre i la Punta d’Harlé. Si es vol, es pot allargar la cresta ascendint la Punta d’Harlé. En principi, les dificultats no haurien de superar alguns passos aïllats de III.

Des del coll es baixa pel caos de blocs de granit en direcció sud-est (molt evident) fins que la pendent del descens fa recomanable girar cap a la dreta (direcció sud) per vorejar les escarpades parets que defensen l’estany Cloto. Allí trobem un corriol que ens permet baixar fins a aquest estany d’aigües transparents. Un cop a l’estany abandonem el corriol (que ens duria de tornada als estanys de Tumeneia i al Refugi Ventosa i Calvell) i pel marge esquerre del torrent que neix al llac, primer per prats d’herba i després per entre pins negres, anem buscant el camí més senzill per arribar a la Pleta de Riu Malo. Des d’aquí enllacem amb el camí ample que ens durà a l’aparcament, sota la presa de Cavallers (unes 2,5 hores).

Anuncis

Etiquetes: , , ,

5 responses to “Cresta Pa de Sucre”

  1. PGB says :

    Bona aquesta, Núria.
    Pel que dius, sembla que la opció més interessant és fer la cresta estant al Ventosa, no? Ho dic pel tema de reduïr horaris :)

    D’aquí dos caps de setmana vull pujar a Cavallers amb l’Alba i la troupe, si et vols apuntar ja saps!

  2. BusyBee says :

    Hola Pere!

    el nostre error va ser començar a caminar tant tard, no vam calcular bé, va poder més la madritis que la consciencia… de tot això se’n aprèn i espero que no em torni a passar :)

    Jo, si tot va bé, fins el 16 d’agost no estaré per aquí, però del 17 al 23 encara tinc vacances, podríem fer alguna cosa :)

    Bones vacances! :)

  3. DAVID I NEUS says :

    Molt xulo el cim!!!!
    dona molta mandra a vegades.
    aprendre és de sabis ;-)
    i com ja t’havia dit: Bones vacances!!!
    impacient de llegir les aventures…..

  4. Oscar A says :

    Hola!

    El Pa de Sucre és una muntanya molt especial per a mi des de que era molt petit, hi he epujat moltes vegades i no m’hi creuat mai amb ningú, així que m’alegra molt que hi hagiu pujat i us hagi agradat, és realment una muntanya molt estètia i fins hi tot la via normal no és gaire fàcil. És per aquí per on havieu de baixar i on veig que teniu algun dubte, la cosa va de la següent manera:

    Quan baixes per la cresta des del cim i cap a l’oest, fas un pas aeri i arribes a una espatlla on es veu cap al nord una curta placa (IIIº) que arriba a una repisa, és per aquí, i la ressenya que duies és per on marca el descens, el tema és que aquest ràpel de 10m no sol estar muntat i per això no el trobabeu, si no està mullat normalment es destrepa, és més fàcil del que sembla, si continues una mica més la cresta és quan trobes el ràpel llarg i més a baix n’hi ha un altre. Si baixes per la normal un cop a una bretxa tindràs dos opcions anar per la cara nord oest cap al Drac de Tumeneja i després remuntar al coll, però el millor és pel sud oest per sota el Mussol i anar baixant per unes grades en terreny de IIº fins al coll (enrabassat però fàcil). D’aquí lo que diu la ressenya de baixar per l’Estany Cloto i d’aquí a Riu Malo és una mica pollatre i no és el més recomanable, és millor anar cap a l’estany de Tumeneja hi ha un pas en el contrafort a prop del pilar de la vía de l’Esperó de Mordor que és la millor opció i d’aquí a buscar el camí del Ventosa, abans del refu si que hi ha un escaqueo recomenable però si no es controla la zona quasi millor anar al refu.
    Apa, felicitats per l’activitat.

  5. BusyBee says :

    Gràcies Oscar per aclarir el tema :)

    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: